Rafael Guastavino

Rafael Guastavino

En aquesta nova entrada volem fer referència a un arquitecte català capaç d’atrevir-se a exportar i  patentar a Nord Amèrica les tècniques constructives catalanes de finals del segle XIX. Tècniques que es trobaven en l’avantguarda de la construcció i molts passos per davant de la realitat que es viva a EUA.

L’ARQUITECTE

Rafael Guastavino i Moreno (1842, Valencia, Espanya – 1908, Baltimore, EE. UU.) va ser un arquitecte i constructor que va desenvolupar gran part de la seva activitat a EUA, on va difondre el sistema constructiu basat en la volta catalana, patentant-la com a “Gustavino System”. Mestre d’obres no titulat (1863), fou deixeble d’Elies Rogent i Joan Torras i Guardiola a l’escola d’arquitectura de la Politècnica de Barcelona (1870-71). Ell i el seu fill Rafael Guastavino i Espósito, supervisaren la construcció de voltes enginyoses a més de mil edificis de costa a costa dels EUA. Cal destacar que gran part de l’èxit de Guastavino Fireproof Construction Company es deu a les curoses proves en l’ús del ciment pòrtland de gran qualitat.

LA VOLTA CATALANA

La volta catalana o de maó de pla, és una tècnica de construcció tradicional catalana. Consisteix a cobrir l’espai mitjançant una volta de maons col·locats per la part plana, és a dir, per la cara de superfície més gran que formen el llarg i el través del maó en lloc de fer-ho per qualsevol de les cares gruixudes. Aquesta tècnica, si l’espai a cobrir no era massa ample o els paletes eren prou hàbils, permetia construir sense cindri i amb una certa rapidesa fet que, entre altres, motivà que fos àmpliament utilitzada.

GRAND CENTRAL – NEW YORK

Grand Central Terminal és l’estació més important del món pel seu nombre d’andanes: 44, que donen a 67 vies. Són repartides en dos nivells, 41 al nivell superior i 26 a l’inferior. Entre 1903 i 1913, l’edifici va ser reenderrocat i reconstruït en fases successives, per obtenir el que és avui la Gran Central Terminal.

A LA XARXA

Us recomanem els següents enllaços:

Descarregar fitxa

6a00e0099229e88833010535e83a9d970c-800wi

Fotoweb: blog.bellostes.com

GuastavinoSobreArco copia

Fotoweb: cabovolo.com

city_hall_station_01 copia

Fotoweb: metalocus.es

grand-central-terminal-nyc-1930s1 copia

Fotoweb: matemolivares.blogia.com

Enviar un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>