GUSTAVE EIFFEL

GUSTAVE EIFFEL

Reprenem les nostres entrades mensuals amb un home que tot i ser un enginyer, va suposar un pas important en l’àmbit de les estructures metàl·liques. Va ser el creador de l’escultura/edifici més important i conegut en estructura metàl·lica: La torre Eiffel de Paris. No obstant, a Girona també hi tenim un dels seus projectes: el pont de ferro (o pont Eiffel) sobre el riu Onyar.

 

L’ARQUITECTE

Dijon (França), 1832 – Paris (França), 1923

Enginyer i constructor francès es gradua l’any 1855 a la École Centrale des Arts et Manufactures  francesa com a enginyer químic. Un cop graduat entra a treballar amb l’enginyer constructor Charles Nepveu mogut pel seu interès per la indústria metal·lúrgica. Aquí, participa, realitzant la funció de supervisor en cap, en el seu primer gran projecte: la construcció del pont de Bordeus (més de 500m de longitud).

L’any 1867, Veient el seu potencial decideix fundar la seva pròpia empresa, la consultora i constructora Eiffel et Cie. És en aquesta etapa on realitza les seves obres més emblemàtiques i complexes com són l’estructura metàl·lica interior de l’estatua de la llibertat, el pont de Maria Pia o la famosa torre Eiffel.

PONT MARIA PIA (Oporto, Portugal. 1876)

Pont ferroviari d’estructura metàl·lica situat sobre el riu Duero, a Oporto. El pont es compon per un doble arc biarticulat peraltat, amb una variació de cantell molt acusada, màxim cantell a la zona central i mínim als arrancs. Té 160m de llum fet que va suposar un rècord en aquella època. Per a executar-lo, s’anaven avançant els semiarcs per voladissos successius atirantats, cosa que feia reduir els mitjans auxiliars a únicament els tirants.

 Imatge procés constructiu pont Maria Pia (https://repositorio-tematico.up.pt)

Imatge actual del pont Maria Pia (https://structurae.net/structures/maria-pia-bridge)

 

PONT EIFFEL O DE LES PEIXATERIES VELLES (Girona, Catlunya. 1877)

Emblemàtic pont de Girona que uneix la rambla de la llibertat de Girona i el carrer Santa Clara atravessant el Riu Onyar. Creat per l’empresa del constructor G. Eiffel, es va construir l’any 1876, tretze anys abans de la inauguració de la famosa torre Eiffel de Paris.

Es tracta d’una estructura metàl·lica en gelosia de 3,50m de cantell unida amb reblons metàl·lics, amb una longitud de 41,50m i 2,62m d’amplada. El pont es troba situat a 7m d’alçada des del paviment de fusta fins la llera del riu Onyar.

 Procés constructiu pont Eiffel a Girona (http://arquipindoles.blogspot.com.es/2011/03/ponts-de-leiffel-girona.html)

pont eiffel03

 Imatge actual pont Eiffel o de les Peixateries velles (http://equipatgedema.cat)

Recomanem:

 

Descarregar fitxa

Enviar un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>