Ganes de transmetre, les fitxes CODIestudi

Moltes vegades he tingut la sensació que la majoria de companys de carrera no els agradava les classes d’estructura. Se’ls feien pesades, feixugues… (…es queixaven que eren excessivament matemàtiques i les formules i els conceptes “imaginaris” com esforç de compressió, el tallant, etc. no eren propis de l’argot d’uns joves de 19-20 anys que havien anat a la universitat per “fer cases”).

Recordo les primeres pessigolles de les estructures molt aviat, al primer quadrimestre, al curs d’introducció del Vallès. Un els exercicis consistia en fer un sistema de transport per una maqueta de Moai, aprofitant que en aquells moments hi havia una exposició a Barcelona. El material per tots els grups era el mateix. Una làmina de cartró-pluma, cordill i cola. Es tractava de fer el sistema de transport més lleuger de la classe. Prèviament, vam rebre la primera formació intuïtiva d’estructures.  En Robert Brufau ens va fer una jornada orientativa dels esforços bàsics a tenir en compte i com s’aplicaven de la millor manera en els diferents materials que faríem servir.

Un any més tard aniria a les primeres classes d’estructura de la carrera. També les impartia en Robert. Les recordo molt fotogràfiques. Eren classes que es passaven de dos a tres carrets de diapositives. Eren fotos del dia a dia, algunes, fins i tot, amb membres de la família en un segon pla. Aquí és on vaig començar a apreciar les estructures sense fòrmules, fruit de la observació. Només hi havia tirants, pilars, un taló d’agulla, un paraigües, una roda de bicicleta…. Es tractava de mirar el nostre voltant i identificar com “treballen” les coses.

Amb el temps, aquesta obsessió que va començar en aquells rodets de diapositives, em va portar a mirar obres construïdes que tenien una component estructural singular, però que era difícil que sortissin en algunes de  les classes de l’escola. No eren de Mies, ni d’Alto, ni de Wright… A vegades, el primer esforç era conèixer l’esforç.

Al maig de 2012, amb la gent del despatx vam començar a publicar unes fitxes que intentaven recollir una mica aquest esperit de voler transmetre les ganes i la nostra il·lusió per projectar estructures. Ara que estrenem web, que els mitjans tecnològics ens ho permeten agilitzar, volem recuperar les 11 fitxes que vam fer en el seu moment i tornar a agafar el fil. Volem aprofitar el blog per tornar a fer les fitxes de CODIestudi.

Enviar un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>