BERTHOLD LUBETKIN

BERTHOLD LUBETKIN

Fitxa dedicada a Berthold Lubetkin, arquitecte Georgià assentat al Regne Unit des dels anys 30, on va contribuir a la consolidació del moviment modernista que havia sorgit a les primeres dècades del s.XX.

 

L’ARQUITECTE

Georgia, 1901 – Bristol, 1990.

Se’n va de de Georgia cap a Moscou l’any 1917 durant la revolució russa. Un cop acaba els seus estudis a Moscou, viatge a diversos punts d’europa (Berlin, Viena i Varsòvia). Al 1925 s’instal·la a Paris on coneix Le Corbusier del qual queda meravellat pel seu treball amb formigó armat. Decideix emigrar a Londres l’any 1931 on fundarà el grup Tecton juntament amb altres professionals. L’any 1948 es dissol la Tecton i en funda una altre sense massa èxit. 2 anys després es retira i manté la seva activitat com a crític i escriptor i defensor al moviment modern. Finalment, al 1990 mor a Bristol.

Pel que fa a les seves obres, el seu primer gran encàrrec arriba l’any 1933. Es tracta d’un bloc d’apartaments al Nord de Londres, d’estructura de formigó armat amb planta de doble creu. Amb Tecton també va dissenyar  per el Zoo de Londres la gàbia per a goril·les i la famosa piscina per als pingüins.

 

 THE PENGUIN POOL (Londres. 1933-1934)

Situada al Zoo de Londres, va ser construïda pel grup Tecton l’any 1934 per oferir  un espai pels animals que tingués una forma desdramatitzada. Aquest està pensat i estudiat segons l’estudi de la forma de vida, moviments i hàbits dels pingüins.

El material principal emprat per l’arquitecte és el formigó armat (en aquell moment és innovador) amb el qual aconsegueix realitzar unes rampes en forma de hèlix molt lleugeres.

Aquesta forma particular de les dues rampes és degut a l’estudi dels moviments de les aus com ja s’ha comentat, però també, té un sentit d’època. En aquell moment hi havia una fascinació per les màquines i la modernitat.

   penguin-pool-lubetkins-archeyes-9  Imatge The Penguin Pool (http://archeyes.com)

penguin-pool-1

Imatge actual The Penguin Pool (http://vaumm.blogspot.com.es)

                                                penguin-pool-400

Imatge aèrea The Penguin Pool (http://avantiarchitects.co.uk)
 
PingC3BCins_pool_12
Imatge de la construcció de la rampa (http://www.engineering-timelines.com)
 
penguin-pool-7
Imatge de la construcció de la rampa (http://archeyes.com)

 

 

Descarregar fitxa

Enviar un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>