LLUÍS MUNCUNILL

LLUÍS MUNCUNILL

Nova fitxa centrada en un arquitecte importantíssim pel desenvolupament urbanístic de la ciutat de Terrassa entre finals segle XIX i principis del XX. Es tracte de Lluís Muncuníll i Parellada. Disposa d’obres a tot Catalunya i especialment a Terrassa on hi desenvolupava la seva vida professional i personal.

 

L’ARQUITECTE

Bages, 1868 – Terrassa, 1931. Arquitecte modernista Català.

Estudiant d’arquitectura entre el 1884 i el 1891 a l‘Escola Provincial d’Arquitectura de Barcelona, té com a companys de classe a personatges com  Puig i Cadafalch o Modest Feu i Estrada. Un any després de graduar-se obté la plaça d’arquitecte municipal de Terrassa on ocuparà el càrrec durant 12 anys. Aquest fet provoca que s’instal·li a Terrassa on realitza la major part de la seva obra. Obres que van des d’habitatges unifamiliars fins a construccions de fàbriques tèxtils.

La seva varietat constructiva li va permetre configurar la imatge urbana de la Terrassa modernista, recorrent a la utilització de cobertes amb voltes de maó de pla, lligades amb tirants de ferro, suportades sobre pilars de ferro colat. Muncunill També utilitza sistemàticament els arcs parabòlics a les seves obres, sobretot en façanes.

 

 MASIA FREIXA (Terrassa, Catalunya. 1907-1910)

Obra clau per comprendre el modernisme terrassenc. La Masia Freixa en els seus orígens era una simple quadre tèxtil però Muncunill la va transformar en l’habitatge modernista que és actualment. L’arquitecte integra a l’antiga estructura els murs i la coberta. Grans arcades parabòliques cobertes amb voltes de maó a les façanes Sud i Oest, a la façana Est una galeria amb grans finestrals d’arcs carpanells, i a la façana Nord sobresurt un pòrtic d’entrada.

masia freixa

 Imatge actual Masia Freixa (http://www.architravel.com)

masia antiga02

Imatge antiga de l’interior de la masia (https://recordsdeterrassa.wordpress.com)

 

FÀBRICA VAPOR AYMERICH, AMAT I JOVER (Terrassa, Catlunya. 1908)

Antiga fàbrica tèxtil i actual Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, és la nau tèxtil més emblemàtica de Terrassa.

La construcció combina tècniques tradicionals com la volta de maó, i tècniques més innovadores, com utilitzar el ferro colat. L’edifici consta d’una gran nau de producció i tres cossos annexes. La nau principal té una coberta realitzada per 131 arcs i voltes de maó tibades amb ferro colat. Lo interessant  és com aquestes voltes es combinen amb claraboies inclinades adoptant el sistema de dents de serra, creant una composició molt plàstica però alhora funcional. Tota la il·luminació de la nau entra a través d’aquestes claraboies.

detall unió fabrica  Detall actual interior Fàbrica (www.panoramio.com)

fabrica antiga

          Imatge antiga Fàbrica (www.ben.upc.es)

vapor_aymerich01

Imatge antiga de la Fàbrica (https://jardinsipatrimoni.wordpress.com)

Recomanem:

 

Descarregar fitxa

Enviar un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>